Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Λίγα λόγια για την "γλώσσα" σας...

Η Δημοτική............


Είναι μαγική..
Εμφανίζει κ εξαφανίζει γράμματα από το πουθενά!π.χ σπουδάζω ιατρική άρα γίνομαι..γιατρός(ήρθε ένα γ από το πουθενά!)..αλλά για να δουλέψω ανοίγω ένα..ιατρείο(έφυγε τώρα ανεξήγητα το γ....ΜΑΓΕΊΑ!)
Είναι μυστηριώδης..
Αυτός που δουλευει σε πλοίο λέγεται ναύτης κ όχι πλεύτης!Τα πλοία που προστατεύουν μια χώρα ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό όχι στο πολεμικό πλευτικό!γιατι όμως;
Είναι αστεία..
Ο ωτορινολαρυγγολόγος στη δημοτική ονομάζεται αυτιαμυτολαρυγγολόγος κ οι ωοθήκες των γυναικών αυγοθήκες(ή αβγοθήκες!)
Είναι παιχνιδιάρα..
Θέλω να αγοράσω παπούτσια αλλά στα μαγαζιά που βλέπω να τα πωλούν γράφει Υποδήματα.Παραγγέλνω ένα μπουκάλι νερό αλλά στην συσκευασία γράφει εμφυαλωμένο.Τι τα θέλεις τα sudoku;Λύσε αυτούς τους γρίφους!Θέλεις κι άλλους;Τι σου εξασφαλίζει η ύδρευση;το ύδωρ.Το νερό ποιος σου το εξασφαλίζει;Η νέρευση!Επίσης ξύδι ή ξίδι;αυγό ή αβγό;τραίνο ή τρένο;
Είναι εύηχη..
Γιατι να έχουμε την κατάληξη ρ;ο ρήτωρ γίνεται ρήτωρας πιο ωραίο δεν ακούγεται;Κατα συνέπεια η λέξη ναδίρ γίνεται ναδίρας.
Είναι ευέλικτη..
Θα πάω για καφέ με τον αδελφό του Αριστοτέλη στην πλατεία Αριστοτέλους.Ο Αριστοτέλης του Αριστοτέλη κ ο Αριστοτέλης του Αριστοτέλους ό,τι κ να πεις δεν θα φανείς αγραμματος γιατί είναι σωστό!
Είναι μεγαλόψυχη..
Αφήνει άλλες γλώσσες να χρησιμοποιούν την σωστή διατύπωση μίας λέξης της ενώ αυτή ταπεινά χρησιμοποιεί την λανθασμένη π.χ δημοτική>χταπόδι αγγλική>octopus δημοτική>Αθήνα αγγλική>Athens.
Είναι κοσμοπολίτικη..
Γιατι να πεις ανελκυστήρας,συνάντηση λες ασανσέρ,ραντεβού κ αμέσως αμέσως έρχεσαι πιο κοντά στην κουλτούρα των φίλων Γάλλων!
Η καθαρεύουσα από την άλλη είναι βαρετή, τι κι αν δεν έχει κενά τι κι αν είναι ηχητικά αρμονική τι κι αν συνεχίζει μια τεράστια ιστορία;Το θέμα είναι ότι είναι συντηρητική,φασιστική κ πάνω απόλα παρά πολύ δύσκολη!Πώς λοιπόν αλλά κ γιατί εμείς οι βλάκες να την μάθουμε;



Αναγνώστε επίσης http://pyrra.blogspot.gr/2012/08/blog-post_6465.html

5 σχόλια:

  1. Πολυ ευστοχο το κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και αναμένω απόψεις και για τα υπόλοιπα κείμενα.

      Διαγραφή
  2. Μήπως μπορείτε να μας συστήσετε μία Γραμματική κι ένα Συντακτικό της καθαρευούσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρώ ότι ο Τζαρτζανος έχει γράψει αρκετά καλά βιβλία επί του θέματος. Με όλο το θάρρος, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο ως προς την χρήση της γλώσσας αλλά και ως προς την πνευματική ανάταση το να ασχοληθείτε περισσότερο με την εμπλουτισμό του λεξιλογίου παρά με συντακτικους κανόνες.
      Θα χαιρόμουν πολύ να έβλεπα σχόλια σας και στα υπόλοιπα κείμενα.

      Διαγραφή
  3. Γέλασα απο υπερηφάνεια και ισως λιγη αλαζονια οντας ελληνίδα. Πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή